Blog
Creerea inteligenței artificială cu ajutorul celulelor cerebrale umane reale
Într-un nou articol publicat în Frontiers, o colaborare internațională de amploare condusă de cercetătorii de la Universitatea John Hopkins (JHU) detaliază modul în care tehnologiile creier-mașină reprezintă cea mai nouă frontieră în domeniul bioinformaticii și oferă o foaie de parcurs pentru a o transforma în realitate.
După cum se explică în document, inteligența organoidă (OI) este un domeniu emergent în care cercetătorii dezvoltă calculul biologic folosind culturi 3D de celule cerebrale umane (organoizi cerebrali) și tehnologii de interfață creier-mașină. Aceste organoide împărtășesc aspecte ale structurii și funcției creierului care joacă un rol-cheie în funcțiile cognitive, cum ar fi învățarea și memoria. Ele ar servi, în esență, drept hardware biologic și ar putea fi într-o zi chiar mai eficiente decât calculatoarele actuale care rulează programe de inteligență artificială.
De exemplu, creierul uman are o capacitate incredibilă de a stoca informații: creierul mediu poate stoca aproximativ 2.500 de terabytes, potrivit documentului. Cercetătorii preconizează structuri celulare 3D complexe care ar fi conectate la sistemele de inteligență artificială și de învățare automată.
Cercetătorii au combinat anterior biologic și sintetic pentru a învăța celulele creierului cum să joace Pong - o dovadă de concept care a fost realizată de unii dintre aceiași oameni de știință implicați în această inițiativă. Acel proiect a implicat crearea unui sistem DishBrain, în care cercetătorii au creat o interfață creier-computer, oferind neuronilor o simplă intrare senzorială electrică și un feedback care le-a permis să "învețe" jocul.
Cu toate acestea, noua lucrare vede aplicații chiar mai mari decât aceea de a face celulele să joace jocuri video. În primul rând, organoidele cerebrale ar putea avea aplicație în medicină. Autorii scriu că cercetarea OI va permite explorarea tulburărilor neurodevelopmentale și neurodegenerative interindividuale și va revoluționa cercetarea privind testarea medicamentelor.
La fel ca în cazul inteligenței artificiale, există preocupări de ordin etic, iar cercetătorii recunosc acest lucru. Pentru a se asigura că OI se dezvoltă într-o manieră care să răspundă din punct de vedere etic și social, aceștia propun o abordare de "etică încorporată", în care "echipe interdisciplinare și reprezentative de eticieni, cercetători și membri ai publicului identifică, discută și analizează problemele etice și le transmit pentru a informa cercetările și lucrările viitoare".
Această tehnologie nu este tocmai gata să fie implementată mâine. Cu toate acestea, cercetătorii poziționează documentele ca fiind un punct de pornire pentru mai multe cercetări.
Sursa:https://www.frontiersin.org/journals/science/articles/10.3389/fsci.2023.1017235
Solicită o consultare