Blog

Blog Image

Transformarea digitală în agricultură

Inovația și progresele tehnologice se remarcă tot mai mult în practicile agricole ale fermierilor. Integrarea tehnologiilor informaționale în agricultură simplifică viețile oamenilor și îmbunătățește constant productivitatea activităților agricole. Transformările constante prin care trece agricultura în ultimii ani au arătat că implementarea unui sistem integrat de management agricol contribuie la o producție eficientă, durabilă și profitabilă.

Studiile internaționale stabilesc că populația mondială va ajunge la cifra de 9,6 miliarde de locuitori până în 2050. Necesarul de producție agricolă va crește cu 70%, iar teren disponibil pentru această creștere poate avea o extindere doar de 5%. Agricultura industrială este responsabilă pentru 24% din emisiile de gaze cu efect de seră, 70% din consumul anual de apă dulce și până la 60% din pierderile de biodiversitate. Transformarea digitală este imperativă pentru a îmbunătăți sustenabilitatea și productivitatea sistemelor agroalimentare, dar acest lucru implică colaborarea dintre guvern și sector. În anul 2021 sa remarcat o schimbare calitativă, reflectată și în totalul global de 18,9 miliarde de dolari SUA de investiții private în tehnologii agroalimentare și întreprinderi agricole inteligente care reprezintă o creștere de 85% față de 2020.

Transformarea digital în agricultură nu înseamnă doar gestionarea atentă a resurselor pentru eficientizarea proceselor agricole. Agricultura digitală folosește mai multe instrumente, proceduri și tehnologii care vizează optimizarea producției, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, în funcție de nevoile fermierilor. În ultimul timp, au fost căutate noi metode de creștere a productivității culturilor, concomitent cu simplificarea proceselor agricole. Tehnologiile de bază descrise în continuare sunt elementele cheie ale unui sistem integrat  de gestiune a proceselor din agricultură bazate pe transformarea digitală.

· Dronele agricole

Dronele sau vehiculele aeriene fără pilot sunt un instrument de înaltă tehnologie pentru o agricultură eficientă. Pe lângă faptul că îi ajută pe agricultori să-și evalueze terenurile fără a se deplasa efectiv până la ele, dronele îndeplinesc mai multe funcții în agricultură: cartografierea pe teren; supravegherea și monitorizarea culturilor extinse; supravegherea dăunătorilor și bolilor; eficiența irigațiilor și aplicarea pesticidelor; transmiterea în timp real a unor informații privind stadiul culturilor, posibilele anomalii, necesarul de apă.

Costul unei drone este între 4000–8000 euro, însă e bine de știut că, în funcție de echipamentul care se pune pe aceasta, prețul dronei cu cameră spectrală poate crește până la 40.000 euro.

Instrument des utilizat în agricultura de precizie, dronele au revoluționat sectorul agricol în tot mai multe regiuni. Conform cadrului legislativ din țară, dronele trebuie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă, respectând legislația în vigoare.

· Coordonarea lucrărilor mecanice prin sisteme info-comunicaționale

Avantajul sistemelor info-comunicaționale digitale este că pot fi instalate pe orice utilaj agricol dotat cu servodirecție. De regulă, acest sistem cuprinde un monitor și un receptor cu ajutorul cărora se pot controla utilajele. Tot ce trebuie să faci este să monitorizezi telemetria procesului.

Această tehnologie de poziționare globală permite: executarea diferitelor lucrări agricole (însămânțarea pământului, aplicarea îngrășămintelor chimice etc.) cu maximă acuratețe; localizarea exactă a probelor de sol; colectarea și analiza datelor plantațiilor; cartografierea câmpului sau a plantației; monitorizarea și inspecția recoltării; cartografierea producției.

Utilizarea infrastructurii comunicaționale în agricultură permite fermierilor să lucreze în condiții dure sau cu vizibilitate redusă, fiind considerată o practică eficientă ce nu are costuri ridicate pentru aplicare.

· Folosirea aplicațiilor agricole

Tehnologia informației este prezentă peste tot în agricultura de precizie. Aplicațiile agricole îi ajută pe fermieri să își gestioneze lucrările cu un minim de forță de muncă. Monitorizarea procedurilor aplicate, cantitățile de produse folosite, starea solurilor și a vremii, pe lângă altele, sunt informații importante, obținute cu ajutorul aplicațiilor. De asemenea, prin intermediul acestor aplicații, pot fi controlate procesele coordonate prin GPS, sporind calitatea serviciilor și proceselor de plantare și rezultând produse mai competitive pe piață.

· Mecanizarea plantării

Odată cu mecanizarea agricolă, diverse sarcini ale agricultorilor au fost facilitate, începând să fie efectuate cu ajutorul utilajelor performante. O practică des întâlnită în agricultura de precizie este utilizarea unor mașini de plantat, care ușurează munca fermierilor și îi ajută să economisească timp prețios. Plantarea mecanizată implică folosirea unor tractoare de mici dimensiuni, destinate tuturor tipurilor de culturi. Aceste utilaje au un sistem ce asigură plantarea, cu ajutorul unui disc, la o distanță corespunzătoare, astfel încât să se obțină mai multe rânduri pe suprafața unui teren. Totodată, tractoarele de plantare mecanizată dispun de butoaie de apă pentru irigarea culturilor.

O nouă tehnologie de plantare mecanizată, care a revoluționat sectorul agricol, este tehnologia line-by-line. Acest sistem electronic permite monitorizarea și controlul dozei de semințe la o rată fixă și o rată variabilă în fiecare linie de plantare. Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestei tehnologii, poți configura parametrii și cantitatea de semințe, asigurându-te că doza de semințe pe metrul pătrat rămâne întotdeauna uniformă.

· Fertilizarea inteligentă

Cu ajutorul tehnologiei de fertilizare inteligentă poți obține o rată de fertilizare variabilă, fără o aplicare în exces și în locurile în care nu este necesar. Prin fertilizare, plantele primesc elementele nutritive necesare dezvoltării lor. În general, fertilizarea este realizată prin împrăștierea îngrășămintelor pe suprafața cultivată, însă această regulă poate fi aplicată numai în cazul unor grădini sau zone mici.

Pentru suprafețele mari, utilajele de fertilizare eficientizează acest proces, asigurând pătrunderea îngrășămintelor exact în zonele în care este nevoie, amplificându-se, astfel, efectul lor. Procesul este unul foarte eficient: mai întâi se iau probe de sol pentru a fi identificate necesitățile pământului, iar apoi, cu ajutorul comenzilor primite prin sistemele digitale, utilajul distribuie cantități și tipuri de îngrășământ în funcție de suprafața tratată.

Procesul poate efectua și analize macro și micronutrienți și granulometrice, la adâncimi de până la 40 de centimetri. Pentru aceasta, este necesară o cartografiere a fertilității solului, care se face cu o rețea de eșantionare între 1 și 2 hectare.

· Aplicarea controlată a produselor pentru combaterea dăunătorilor și a buruienilor

Buruienile au fost întotdeauna una dintre principalele probleme ale fermierilor, în special în culturile de cereale (porumb sau grâu), deoarece sunt culturi anuale și necesită o atenție deosebită. În unele cazuri, deși condițiile naturale sunt optime, favorizând dezvoltarea culturilor, se întâmplă să apară dăunători care să afecteze calitatea recoltelor. Agricultura de precizie vine și de această dată în sprijinul fermierilor și combate dăunătorii culturilor agricole prin aplicarea controlată a insecticidelor, fungicidelor și a tratamentelor, chiar în zonele afectate. În primul rând, analiza și monitorizarea continuă a culturilor îi ajută pe agricultori să știe exact când este momentul pentru a acționa.

Totodată, utilajele controlate prin sistemele de comunicare și poziționare GPS pot distribui cantități diferite de pesticide, în funcție de nevoile culturilor, după ce se scanează întreaga zonă și sunt stabilite părțile afectate. Precizia în combaterea dăunătorilor și a buruienilor îi ajută pe fermieri să economisească resurse importante (timp, combustibil, pesticide), dar și să protejeze mai bine recoltele.

· Folosirea unor sisteme de analiză a solului

Acesta este un alt instrument utilizat în agricultura de precizie, care îi ajută pe fermieri încă de la primele etape ale proceselor agricole. Concret, aceste pachete includ, de regulă: prelevatoare de sol; tensiometre; senzori de umiditate a solului; dispozitive pentru monitorizarea eroziunii solurilor; penetrometre - aparate care măsoară nivelul de compactare a solurilor.

Sistemele de analiză oferă date importante despre starea solurilor, astfel încât agricultorii să știe de la bun început dacă acestea sunt potrivite nevoilor și culturilor pe care le au. De exemplu, în solurile tasate/compactate, apa pătrunde cu greutate și nu ajunge cum trebuie la rădăcina plantei, ceea ce poate avea un impact negativ în dezvoltarea acesteia și, implicit, în planurile de recoltă ale fermierilor.

·Sisteme de irigații inteligente, cu monitorizarea folosirii resurselor

Atunci când vorbim despre agricultură, apa rămâne cea mai importantă resursă, iar gestionarea ei eficientă, în condițiile în care se consumă cantități uriașe, este un câștig semnificativ pentru mediu.

Tehnologia irigației de precizie permite: monitorizarea umidității solurilor; planificarea stropirii culturilor, în funcție de condițiile meteo; folosirea ratei variable și controlul utilajelor, astfel încât apa să fie distribuită în funcție de nevoile apărute în anumite zone ale suprafeței agricole. Acționarea/coordonarea sistemului de irigații prin se poate face direct de pe smartphone.

O altă tehnică a agriculturii de precizie este irigația prin picurare. Această metodă este recomandată mai ales pentru culturile de legume și presupune picurarea unei cantități reduse de apă, exact la baza plantei. În felul acesta, apa ajunge unde trebuie, fără a exista alte pierderi de apă.

Transformarea digitală a sistemelor agroalimentare necesită un mediu de afaceri favorabil, investiții publice complementare, dezvoltarea de „facilitatori de tehnologii” și investiții. Un factor critic de succes pentru digitalizarea agriculturii constă în valorificarea și consolidarea capacităților forței de muncă în domeniu. Realizarea viziunii unui sector agricol foarte productiv și tehnologizat depinde de o colaborare pe termen lung între: Agricultori, furnizori și exportatori; Ministere și agenții guvernamentale; Instituții academice, de cercetare și dezvoltare; Bănci, fonduri și investitori; Incubatoare și acceleratoare de afaceri; Producători și dezvoltatori de tehnologii. 

Agricultura digitală pare a fi o alternativă promițătoare pentru satisfacerea nevoii de a asigura eficiența managementului, permițând alocarea corectă a resurselor și asigurând dezvoltarea oamenilor care lucrează în domenii. Digitalizarea va permite colectarea datelor prin intermediul internetului obiectelor, adică senzori, mașini și drone care colectează informații în timp real, care sunt apoi stocate și procesate într-un mediu centralizat. Datorită controlului detaliat al datelor, se va eficientiza resursele, cum ar fi reducerea costurilor forței de muncă, observarea și pregătirea pentru condițiile climatice care interferează cu procesele de producție, monitorizarea răspândirii dăunătorilor și a bolilor și altele.

Surse:

https://www.mewi.ro/

https://eufordigital.eu/

https://agromedia.md/

  • 2022-09-08
  • Coceban Vitalie
  • 816 Views