Blog

Blog Image

Digitalizarea – Viitorul agriculturii

Agricultura a avut un drum lung de evoluție, de la crearea plugului la apariția inovatoare a tractorului, care au îmbunătățit considerabil productivitatea agricolă. Fiecare inovație revoluționară a dus acest sector la un nou nivel de dezvoltare. Revoluția agricolă modernă presupune introducerea tehnologiei informației (IT) avansate, care va reduce munca manuală și costurile, crescând în același timp productivitatea și randamentele. Digitalizarea sectorului Agroindustrial devine și mai actuală în condițiile în care urmărim creșterea populației globale, reducerea terenurilor arabile, schimbări climatice. 

Deși digitalizarea agriculturii este un concept încă destul de nou pentru mulți fermieri, beneficiile pe care le oferă sunt numeroase, iar utilizarea acesteia poate fi destul de accesibila.

Printre tehnologiile care pot fi implementate în sectorul agroindustrial se numără sistemele software pentru gestionarea fermelor, sistemele robotizate, dronele pentru monitorizarea instalațiilor agricole și tehnologiile de agricultură de precizie bazate pe internetul lucrurilor. Utilizarea acestora face posibilă evaluarea condițiilor solului și ale plantelor, creșterea randamentului terenurilor, optimizarea cheltuielilor pentru îngrășăminte și produse de protecție a culturilor și identificarea zonelor care au nevoie de irigații suplimentare.

Cu toate acestea, pentru un efect maxim, este important să se implementeze soluții complete și pentru automatizarea proceselor din sectorul agroindustrial. În special, sisteme care permit întreprinderilor agricole și fermierilor să treacă la o utilizare rațională a îngrășămintelor în funcție de nevoile unei anumite zone a câmpului. Ținând cont de condițiile solului, fermierilor li se oferă recomandări privind plantarea optimă a culturilor, cantitatea și tipul de îngrășăminte și de produse de protecție a culturilor. Hărțile de sarcini pot fi trimise mașinilor agricole inteligente - semănători, pulverizatoare, împrăștiatoare. Toate acestea pot fi gestionate de către fermier prin intermediul unei interfețe web sau al unei aplicații mobile din biroul său personal. 

Aproximativ 70% dintre fermele din SUA, Canada și Europa utilizează deja tehnologii inteligente în agricultură. Fermierii autohtoni sunt departe de astfel de cifre, dar cererea de "digital" este în creștere. Potrivit experților, digitalizarea va ajuta complexul agroindustrial al Moldovei să facă un salt puternic înainte, contribuind la dublarea productivității, la optimizarea forței de muncă și la utilizarea mai atentă a apei, a energiei și a altor resurse.

Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova lucrează în mod activ în această direcție.  Anul trecut, a fost semnat proiectul de asistență financiară "Tehnologiile Viitorului în Agricultură" cu implementarea în perioada 2022-2024. Principalul său obiectiv este transformarea digitală a agriculturii prin introducerea tehnologiilor digitale și a soluțiilor de platformă pentru a oferi un progres tehnologic în sectorul agricol și pentru a obține o creștere a productivității în întreprinderile agricole digitale. Potrivit unui sondaj realizat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii peste 73 la sută dintre agricultorii din Republica Moldova vor să participe la programe de modernizare agricolă. 

În viitorul apropiat, datele colectate în sectorul agricol vor permite ca industria să atingă eficiență înaltă și productivitate maximă. Iar fermierii inși-și vor putea face bani nu numai din produsele agricole, ci și din datele de calitate pe care le-au colectat cu grijă de pe câmpurile lor. Viitorul se numește digitalizare! 

 

 

 

 

  • 2023-04-22
  • Corina Tomulet
  • 1087 Views