Blog

Blog Image

Top 10 tendințe tehnologice de viitor prognozate de Gartner pentru mediul de afaceri

Firma de consultanță și cercetare tehnologică Gartner, în fiecare an își analizează și stabilește tendințele tehnologice strategice de top pentru viitor. Ei au realizat un studiu care identifică principalele tendințe tehnologice pe care companiile ce implementează soluții digitale în procesele lor de afaceri trebuie să le ia în considerare. Experții au evidențiat tendințele tehnologice care vor fi relevante în viitorul apropiat.

 

1. Managementul încrederii, riscului și protecție bazat pe inteligență artificială (AI TRiSM).

AI TRiSM oferă instrumente de modelare, protecție proactivă a datelor, monitorizarea modelelor și control al riscurilor în domeniu. Gartner preconizează că, până în 2026, aplicarea acestei tehnologii va îmbunătăți acuratețea procesului decizional prin eliminarea a până la 80% din informațiile eronate sau incorecte.

 

2. Gestionarea continuă a amenințărilor cibernetice (CTEM).

Această abordare permite companiilor să evalueze în permanență disponibilitatea la amenințări, vulnerabilitatea și exploatabilitatea activelor lor digitale și fizice. Gartner preconizează că, până în 2026, companiile care acordă prioritate investițiilor în securitatea informației bazate pe CTEM vor reduce cu două treimi incidentele cibernetice.

 

3. Aplicarea tehnologiilor durabile în activitatea sa.

Acestea sunt soluții pentru a obține impact de mediu, social, și de guvernanță pentru dezvoltarea durabilă (ESG). Potrivit experților de la Gartner, până în 2027, 25% din investițiile companiei vor fi legate de aplicarea tehnologiilor de sustenabilitate în companie.

 

4. Proiectarea platformei.

Scopul proiectării și dezvoltării platformelor interne în cadrul companiilor de dezvoltare software este de a optimiza productivitatea, de a îmbunătăți experiența utilizatorului și de a accelera realizarea valorii de afaceri. Până în 2026, 80% dintre companiile mari și mijlocii de inginerie software vor înființa echipe de inginerie de platformă ca furnizori interni de servicii, componente și instrumente reutilizabile pentru livrarea aplicațiilor. Ingineria platformei va rezolva în cele din urmă problema centrală a cooperării dintre dezvoltatorii de software și managerii de produs.

 

5. Dezvoltarea soluțiilor software utilizând inteligență artificială.

Tehnologiile de inteligență artificială, cum ar fi GenAI și învățarea automată, vor fi utilizate pentru a ajuta inginerii de software să proiecteze, să codifice și să testeze aplicații. Acest lucru va crește productivitatea dezvoltatorilor și va satisface cererea clienților tot mai mare de soluții software în afaceri. Până în 2027, 70% dintre dezvoltatorii profesioniști vor folosi instrumente de codare bazate pe inteligență artificială, față de mai puțin de 10% în prezent.

 

6. Platformele cloud din industrie.

Analiștii Gartner sugerează că, până în 2027, peste 70% dintre companii vor utiliza platforme cloud industriale (ICP) pentru a-și accelera inițiativele de afaceri. Deși sunt concepute pentru o anumită industrie, acestea pot fi personalizate în continuare pentru a răspunde nevoilor a mai multor companii. Astfel de soluții cloud pot oferi optimizări tehnologice prin combinarea serviciilor SaaS, PaaS și IaaS existente într-un sistem perfect cu funcționalitatea necesară.

 

7. Aplicații inteligente.

Aplicațiile inteligente pot utiliza inteligență artificială în funcționalitatea sa. Acestea oferă de obicei capacități care se adaptează rapid la nevoile utilizatorului, pot învăța din interacțiunile lor, îmbunătățind răspunsurile autonome în timp și transformând potențial experiența clienților și utilizatorilor, proprietarilor de produse, arhitecților și dezvoltatorilor. Până în 2026, 30% dintre aplicațiile noi vor folosi inteligența artificială pentru a genera interfețe de utilizator adaptive personalizate, față de mai puțin de 5% în prezent.

 

8. Democratizarea tehnologiei generative de inteligență artificială.

Odată cu creșterea numărului de modele instruite către cloud computing și open source, Inteligența Artificială Generativă (GAI) va deveni mai accesibilă diverselor industrii din întreaga lume. Gartner preconizează că, până în 2026, peste 80 % dintre companii vor utiliza aplicații cu GAI în domeniile sale de activitate. Soluțiile de inteligență artificială generativă vor contribui la punerea la dispoziția colaboratorilor din cadrul afacerilor a datelor din surse de informații interne și externe care vor contribui la învățarea de noi competențe de către personal.

 

9. Forță de muncă sporită-conectată (ACWF).

Forța de muncă augmentată-conectată (ACWF) este o strategie de optimizare a valorii derivate de la lucrători. Necesitatea de a accelera și extinde talentul conduce tendința dată. Această abordare folosește aplicații inteligente de analiză a forței de muncă pentru a oferi context și îndrumări de zi cu zi pentru managerii resurse umane, pentru a îmbunătăți experiența forței de muncă, de a susține capacitatea de a-și dezvolta propriile abilități. Până în 2027, 25% dintre companii vor folosi inițiativele forței de muncă implicate la creșterea profesională, micșorând timpul instruirii și integrării cu 50% pentru funcțiile cheie.

 

10. Atelierul mașinilor virtuale.

Pe măsură ce tot mai multe sisteme și dispozitive inteligente sunt conectate la internet, tot mai mulți oameni folosesc asistenți virtuali precum Siri și Cortana, evoluția asistenților virtuali va fi în creștere. Un automobil ce este înzestrat cu un asistent inteligent va ști când are o problem tehnică, va găsi cel mai apropiat atelier de reparații, va rezerva un service și va trimite toate detaliile relevante defecțiunii. Iar când va ”înțelege” că nu veți ajunge acasă la timp pentru a pregăti cina, mașina vă va întreba dacă nu doriți să plasați o comandă de la restaurantul preferat. Gartner preconizează că, până în 2027, 50% dintre oamenii prosperi și activi vor avea asistenți personali cu inteligență artificială care vor lucra pentru ei în fiecare zi.

 

Experții oferă câteva sfaturi pentru a profita de tendințe stipulate mai sus:

 

·       Explorați potențialul unei anumite tehnologii actuale pentru situația specifică a organizației dumneavoastră, luați-o în considerare în planificarea strategică pentru următorii câțiva ani și adaptați-vă modelele de afaceri și operațiunile în consecință.

·       Toate tendințele se consolidează reciproc, nu sunt izolate. Trebuie să combinați tehnologiile astfel încât acestea să se alinieze cu strategia și intențiile de transformare ale companiei dumneavoastră și să ofere valoare.

·       Rezultatele tehnologice pozitive sporesc rezistența și valoarea datelor, atrag și rețin talentele, stimulează creșterea și accelerează digitalizarea afacerii.

Sursa:https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2023-10-16-gartner-identifies-the-top-10-strategic-technology-trends-for-2024

  • 2024-02-26
  • IT
  • Corina Tomulet
  • 1276 Views